HPV Nedir? Nasıl Bulaşır? HPV Aşısı Ne Zaman Yapılır? Ne Kadar?

HPV aşısı, kişiye HPV virüsüne karşı bağışıklık kazandırarak, özellikle rahim ağzı, vulva, vajina, penis, anüs ve boğazda ortaya çıkabilen HPV’nin yol açtığı kanserlere karşı koruma sağlar. Bu aşı, genellikle cinsel aktiviteye başlamadan önce genç yaşlarda uygulanmaya başlanır. Aşının düzenli olarak yapılması, kişinin HPV ile ilişkili kanserlere karşı bağışıklığını güçlendirir ve önleyici bir tedbir olarak önem taşır.

HPV NEDİR?

Human Papillomavirus olarak bilinen HPV, rahim ağzı kanserine ve genital bölgede siğillere yol açabilen bir virüstür. Dünya genelinde cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir. HPV virüsünün 200’den fazla tipi bulunmaktadır. Bu tipler, insanlarda kansere sebep olma potansiyeline göre yüksek riskli ve düşük riskli HPV tipleri olarak sınıflandırılır. Yüksek riskli tipler, özellikle rahim ağzı kanserine neden olma potansiyeli taşırlar, bu nedenle düzenli tarama ve aşı uygulamaları önemli bir önleyici tedbir olarak kabul edilir.

Sıklıkla görülen yüksek riskli HPV virüs tipleri: HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 33, HPV 45, HPV 52, HPV 58. Yüksek riskli HPV virüs tipleri farklı kanser türlerine neden olabilir. Yüksek riskli 14 HPV tipi vardır. En yaygın HPV virüs tipi HPV 16 ve 18’dir

Sıklıkla görülen düşük riskli HPV virüs tipleri: HPV 6 ve HPV 11. Düşük riskli HPV virüsleri çoğu hastalığa neden olmazken bazı tipleri cinsel organlar, anüs, ağız, veya boğaz üzerinde ve çevresinde siğillere neden olabilir.

HPV NASIL BULAŞIR?

Kadınlarda genital siğillere ve rahim ağzı kanserine neden olan HPV virüsü, erkeklerde de penis, skrotum ve anorektal kanserlerle ilişkilendirilir. Genellikle cinsel yolla bulaşan bu virüs, human papillomavirus (HPV) olarak da bilinir. Doğada 200’den fazla çeşidi bulunan HPV virüsü, erkeklerde penis üzerinde ve kadınlarda dış cinsel organlarda ile rahim ağzında görülebilen lezyonlara neden olabilir.

HPV virüsü, vücuda girdikten sonra hücrelere yerleşerek kondilom veya genital siğiller olarak adlandırılan, tekrarlayan lezyonlara yol açabilir. Eskiden sadece cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olarak kabul edilen HPV’nin, yapılan araştırmalardan sonra yüzeysel temas yoluyla da bulaşabileceği belirlenmiştir.

HPV’nin bulaşma yöntemleri arasında cinsel temas ön planda olmakla birlikte, virüsün yüzeysel temas yoluyla da geçebileceği ortaya çıkmıştır. Örneğin, havlu, bornoz veya iç çamaşırı gibi kişisel eşyaların ortak kullanımı, HPV virüsünün bulaşma riskini artırabilir. Ayrıca, tuvalet gibi ortak alanların kullanımı ve ellerini yıkamayan bir taşıyıcıyla temas da virüsün bulaşma riskini taşır.

Bu noktada önemli olan, HPV virüsünün aktif olup olmadığının belirlenmesidir. Virüsün bulaşma riskini en aza indirmek için korunma yöntemleri, düzenli tıbbi kontroller ve aşılar önerilmektedir.

Taşıyıcı bir kişiden başka bir kişiye HPV virüsü nasıl geçer sorusunu maddeler halinde cevaplamak gerekirse:

  • En önemli ve büyük oranlı bulaş nedeni cinsel temastır.
  • Cinsel temas dışında havlu, bornoz, iç çamaşırı gibi malzemelerin ortak kullanımı,
  • Ortak kullanım alanlarında bulunmak ve
  • Hijyensiz teması da sayabiliriz. (Hijyensiz temastan kastımız örneğin tuvaletten sonra ellerini yıkamayan bir kişiyle tokalaşmak.)

HPV AŞISI NEDİR?

Toplumda rahim ağzı kanseri aşısı olarak bilinen bu aşı, bireyleri virüsün neden olduğu belirtiler olan lezyon ve enfeksiyonlardan koruma amacı taşır. Virüs kaynaklı gelişen lezyonlar, ilerleyen aşamalarda ciddi risk içeren kanserlere dönüşebilir. Bu nedenle HPV aşısı yaptırmak, kişileri potansiyel sağlık sorunlarından koruma açısından büyük önem taşır. Aşı, FDA (ABD Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından onaylanmıştır ve klinik araştırmalara göre ciddi yan etkilere sahip değildir. CDC ve FDA, aşının güvenilirliği konusundaki çalışmalarına devam etmektedir.

HPV AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?

HPV aşısı genellikle cinsel aktivitenin başlamadan önce yapılması önerilen bir aşıdır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı koruyucu olması açısından, aşının ergenlik dönemine girmeden önceki yıllarda uygulanması önerilmektedir. Aşı, genellikle 11-12 yaşları arasında başlanarak 26 yaşına kadar devam edebilir. Ancak, HPV aşısı belirli durumlarda 9 yaşından itibaren uygulanabilir.

HPV aşısı yaptırmak isteyen bireylerin, özellikle cinsel aktivitelerine başlamadan önce veya başladıktan hemen sonra aşılarını tamamlamaları önemlidir. Aşı takviminin tamamlanması, HPV virüsünden kaynaklanan sağlık sorunlarına karşı daha etkili bir koruma sağlayabilir.

HPV aşısının bir yaş sınırı bulunmuyor ancak 40’lı yaşlara kadar aşının uygulanması bireylerin sağlığı için önemli. HPV aşısının kız çocuklar kadar erkek çocuklara da uygulanmasını istenmesinin sebeplerinden biri olarak erkekleri aşılamanın erkeklerden kadınlara HPV bulaşma riskini de azaltacağını öngörülmesi olarak gösteriliyor.

HPV AŞISI NE KADAR?

Hpv aşısı fiyatları birkaç nedene bağlı olarak değişiklik gösterir. Uygulanacak doz sayısı farklı olabilir. Aşıları devlet karşılamadığından rahim ağzı koruma aşısı olarak bilinen hpv aşısının satın alınması gerekir. Daha sonra profesyonel bir sağlık kliniğinde yaptırılabilir. Buda maliyeti oldukça yükseltecektir. Hpv aşısını uygun fiyatlarla kliniğimizde yaptırabilirsiniz. Uygulanacak doz sayısı kişinin yaşı ile değişir. Fiyatlardaki değişikliğin nedeni de bu etmenlerdir.

Ancak HPV aşısı ortalama olarak 2.500-3000 TL arasındadır. Böylece, üç doz uygulanması gereken HPV aşısının maliyeti 7.500-9000 TL arasındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir