Biber gazına karşı havai fişek: Tiflis’te dördüncü gün

Gürcistan’da Avrupa Birliği İle Müzakereleri Durdurma Kararına Karşı Protestolar Sürüyor

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te, hükümetin Avrupa Birliği ile müzakereleri dört yıl süreyle askıya alma kararına karşı düzenlenen protestolar dördüncü gecesinde de devam etti. Rustaveli Caddesi’nde toplanan göstericiler, havai fişekler atarak polisle çatıştı.

Polis, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale ederek protestocuları parlamento binasından opera binasına doğru geri çekilmeye zorladı.

Protestolar, Perşembe günü Başbakan Irakli Kobakhidze’nin AB müzakerelerinin dondurulduğunu açıklamasının ardından başladı. Görüşmeleri askıya alma kararını bir ‘diktatörün aldığı Rusya yanlısı bir karar’ olarak nitelendiren binlerce kişi sokaklara çıktı.

Gösteriler, Karadeniz kıyısındaki Poti limanına giden yolların kapatılmasına neden oldu. Khashuri gibi kasabalarda iktidar parti olan Gürcü Rüyası yerel ofislerine yönelik protestolar gerçekleşti. Protestocular, bazı ofislerin içine girdi.

AB DESTEK VERDİ, RUSYA İSE ‘GİRİŞİM’ DEDİ

Tiflis’teki olaylarda 113 polis memurunun yaralandığı açıklandı. Göstericilerin ne kadarının gözaltına alındığı netleşmedi. Muhalefet grupları, gösterilere katılımı artırmak için vatandaşları işyerlerinden izin almaya çağırdı.

Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili, geçen ay yapılan parlamento seçimlerinin hileli olduğunu iddia ederek seçimlerin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne baskı yapılması çağrısında bulundu.

Zurabişvili, hükümetin Avrupa ile bütünleşme sürecinden uzaklaşarak ülkenin demokratik değerlerini riske attığını söyledi. Yeniden ülkenin Başbakanı seçilenIrakli Kobakhidze ise Cumhurbaşkanı’nın görevden alınması gerektiğini söyledi.

AB Dış Politika Şefi Kaja Kallas da göstericilere destek vererek, “Gürcistan halkının Avrupa geleceği için yaptıkları tercihin yanındayız,” dedi.

Rusya gelişmeleri yakından izliyor. Eski Devlet Başkanı Dmitry Medvedev, Gürcistan’da “hükümeti devirme girişimi” yaşandığını belirtti ve “Gürcistan hızla Ukrayna’nın yolundan gidiyor, karanlık bir uçuruma sürükleniyor,” dedi.

Kremlin’den henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Rusya, Batı’yı eski Sovyet ülkelerinde devrimleri kışkırtmakla suçluyor.

NATO VE AB TAAHHÜDÜ ALMIŞTI

Gürcü Rüyası hükümeti, müzakerelerin dondurulmasını kararının dış müdahalelere karşı ülkenin egemenliğini koruma çabası olarak savundu.

Ancak protestocular, hükümetin Batı ile ilişkileri kopararak Rusya’nın etkisine geri döndüğünü öne sürüyor. Hükümet, aynı zamanda “yabancı etki ajanları” yasası ve LGBT haklarını sınırlayan düzenlemelerle de tepki çekti.

AB ve ABD, Gürcistan’ın Batı ile entegrasyon hedefinden uzaklaşmasından endişe duyduklarını belirtti. Avrupa Birliği’ne aday ülke olan Gürcistan, NATO üyeliği sözü almıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir